1 Läs mer >>
Ni som ar sugna pa att kika pa lite bilder har ifran, (dock inte vara bilder)
kan kika in pa denna bloggen.
ghanaturochretur.blogg.se

Vara bilder kommer se...

0 Läs mer >>
Man slutar aldrig att forvanas!
Varlden ar allt bra liten, en av tjejerna vi tillbringade helgen med ar ifran Hindas. Hur sjukt ar inte det? Nagon som bor knappt tre mil ifran traffar man i Ghana. & en av stockholms tjejerna vi traffat ar slakt i slakt med en familj i Fritsla. Helt sjukt!

Helgen har vart underbar! Atit & druckit gott. Sa det gar ingen nod pa oss direkt. I lordags kvall dansade jag, amanda & Bea under stjarnorna till reggae musik och bara njot av livet. Vi har det ratt bra!

3/8

1 Läs mer >>
Det blir inte takoradi i helgen. Pga av att hotellet som vi skulle bo pa var fullbokat, men tar det nog nasta helg. Istallet ska vi aka till en strand som ligger mellan Accra & Winneba, jag vet inte vad platsen heter. Vi ar sex svenska tjejer som ska bo i ett hotellrum med AC, varmvatten, tv m.m. sa det blir rena lyx helgen. Det fanns inga speciella utflykter dar, sa det blir nog en helg pa stranden. Men det ar ju inte sa dumt heller. Jag har aven hort ryktet om att det ska ligga en jattebra italiensk restaurang dar! Det lar bli pizzakalas!

Igar borjade vi planera lite infor vara tva sista veckor da vi ska upp i norr och forhoppningsvis se elefanter m.m. Vi har satt upp en en stor karta over Ghana pa vaggen, och med sma postit lappar har vi skrivit ut stallen som vi vill besoka. Vi har aven kikat upp saker som man kan aka ivag pa over helgen bara. Ex. ska vi besoka en av afrikas storsta marknad en helg langre fram. Vi bor ganska bra i forhallande till alla platser man vill besoka. Men det blir stressigt, lite tid och mycket man vill se.

Idag har vi vart och kopt tyg(Vi ska sy upp byxor) & korgar till leksakerna vi har med oss. Sa kanske pa mandag efter vart helg aventyr ger vi det till barnhemmet.

Jag onskar mig sno till 4 december.

PS. Fan va varmt det ar!

ME ME ME ME

2 Läs mer >>
Jag har borjar fundera pa vad jag engentligen gor har nere? Ar det for att familjerna ska tjana pengar pa oss, eller vad? Fick hora i mandags att varan familj tjanar ca 300 cedi per person i manaden. Och det ar lika mycket som en sjukskoterska har i manaden har nere.

Pa barnhemmet finns inte speciellt mycket att gora, eller vi far typ inte gora natt. De anser att det ar for tungt for oss, men vi ar ju har for att arbeta? eller? Det finns mycket att gora egentligen, men allting blir sa kompliserat da man inte vet hur man ska borja eller vart saker finns.

Idag pa formiddagen har vi rensat ogras och hangt lite tvatt. Det ar valdigt varmt, och jag av valdigt dalig pa att dricka vatten. Sa resten av formidagen tillbringade jag i sangen, allt bara snurrade. Ska forsoka battra mig, man ska dricka mycket vatten nar det ar varmt, jag vet mamma.

Idag blev det ett negativt inlagg.
Ha overseende.

Jag saknar sverige varje dag
& ar evigt tacksam over att bo i det landet.

Mormor.

Tack for dina uppdateringar om vad som hander hemma ex. vader m.m. Jag saknar er & dina bullar. Det bara vattnades i munnen nar du skrev att du hade bakat!

Onsdag

2 Läs mer >>
Fredag.
Formiddagen spenderades pa barnhemmet. Jag och Amanda satte upp nya myggnat i barnens rum, vi sagade aven iordning madrasserna som inte passade sangarna. Det kom aven en ny svensk volontar till varat barnhem, Lotta 33ar. Hon verkar lika forvirrad som vi var nar vi kom.

Klockan ett motte vi upp de fem andra svenska volontarerna som vi skulle tillbringa helgen med. Efter ca tva timmarns bussresa var vi framme i Cape coast. Ett riktigt turist omrade i Ghana. Hur mycket vita manniskor som helst, och det ar man inte direkt van vid att se. Bungalowerna lag precis vid havet och den tillhorande restaurangen hade varldens utsikt over havet.

Men det basta av allt var duscharna! En riktig dusch!
Pa kvallen at vi pa restaurang och kollade pa nar nagra
upptrade i acrobatik, afrodans och trummor.

Lordag.
Gick en guidad tur pa ett slott i Cape coast. Enligt mig var den fruktansvart trakig eftersom jag inte fattade typ nagonting och det var svin varmt. Men de flesta andra verkar tycka att det var en intressant upplevelse. Vi gick aven pa marknad och kopte lite smatt och gott. Nara och kara kan rakna med julklappar ifran Ghana!

Sondag.
Spenderade dagen pa stranden. Amanda brande sonder sina framvader som hon kallar det. Och Linneas rygg var ocksa vacker! Min nasa fick ocksa kanna pa hettan. Jag ringde aven mitt forsta samtal hem till sverige. Det var ju mammas fodelsedag. Hade sagt till dom dar hemma att jag inte skulle ringa under resan, for att jag nog kommer bryta ihop da. Men det kandes bara skont att hora hennes rost och att det osregnade hemma i sverige. Jag sjalv lag ju pa en sandstrand under klarbla himmel.

Klockan tre tog vi en buss hem. Bestamde med tva av tjejerna att vi skulle aka till Takoradi nu pa fredag och vara dar over helgen. Vi skulle nog gora nagon kanottur och sen bara slappa pa stranden. Man maste nasta aka ivag varje helg, annars kanns det inte som man ar ledig. Eftersom vi bor nastintill pa barnhemmet.

Nagra vilda djur har vi inte sett an. Forutom dom hemma pa garden.
Vi besokte heller aldrig hangbron, men det blir en annan helg.

Mandag.
Idag har jag och amanda tillbringat hela formiddagen pa sjukhuset med tva barn i fran barnhemmet. Med varldens samsta kosystem och snabbaste personal tog detta besok ca fyra timmar varav 20sekunder spenerades inne hos lakaren. Lagom pigga akte vi hem och tvattade vara klader. Jag saknar varan tvattmaskin. Smart som jag ar, har jag nastan bara vita klader med mig. Eller dom var vita iallafall.

Hoppas ni har det bra.
Jag tanker pa er.


2/8

6 Läs mer >>
Vart har solen tagit vagen?
Befolkningen verkar tycka det ar vinter, for taxichauffören avnvande dunjacka.
Fast det fortfarande ar typ 30 grader.

Imorgon ska vi aka till Cape coast. Vi och fem andra svenska volontarer har bokat en bungalow for tva natter. En natt kostar 9 Cedi, alltsa ca. 45 svenska kronor. Sa 90kr for en helg vid havet! I cape coast ska vi sola, ata gott och lata oss. Vi ska aven ga en guidad tur och forhoppningsvis se lite djur, besoka en kyrka och ga pa marknad. Vi traffade dom svenskarna igar pa Obruni traffen. Efter att ha pratat lite om hur alla bor, maten, arbetet m.m. inser vi verkligen att vi ar lyckligt lottade. Vissa har ingen elektrisitet, sa efter kl. sex pa kvallen ar det svart hos dom. Andra hade fatt byta "uppdrag" flera ganger pga dom inte trivdes.

Jag ser verkligen fram emot helgen!
Att traffa dom igar gjorde verkligen min vecka.

Mamma.
Jag vet inte om jag kommer ga in pa internet mer denna veckan. Men du far ha en underbar fodelsedag pa sondag. Ett stort grattis pa 41ars dagen! <3
At massa god mat at mig!

Mormor.
Kolla din mejl!

TORSDAG

2 Läs mer >>
Samtidigt som det inte hander speciellt mycket om dagarna, hander det sa sjukt mycket. Svart att forklara, alla borde nog gora en san har resa. Man far en kansla av att ingenting ar omojlig efter att ha levt har.

Idag har Amanda & Linnea haft sin forsta lektion i skolan. Jag var med och hade lite extra koll sa att ungarna satt still och hangde med. Annars har det inte hant sa mycket. Det blev aven en dusch i regnet, for det verkligen oste ner hela formiddagen. Hoppas det blir battre till helgen, da vi planerar att aka till havet.

Igar var vi inne i en svacka. Alla var lite sma depp. Vi piggade upp varanda genom att latsas att kexen vi at var kanelbullar, wienerbrod, pepparkakor m.m. fast det egentligen var vanliga kakor som smakar som mariekex. Vi lyckades ganska bra, vi skrattade & madde tillfalligt lite battre.

Pa varan gard springer det runt losa hundar, getter, honor, odlor m.m. som pa natterna tycker om att vasnas fruktansvart hogt. Det ar speciellt hunden som star och yler utanfor varat fonster som ar mest irriterande! Det blir inte mycket somn, tuppen galer klockan fem och sen ligger man halvvaken tills klockan ringer glatt 06.00.

Vi har aven borjat planera infor de sista tva veckorna da vi ska resa runt i landet. Vi har tankt besoka varldens storsta konstgjorda sjo, aka en battur, ga pa safari, besoka regnskogen m.m.

Nu ska vi snart pa Obruni mote.
Halsa hosten fran mig, det ar min favorit arstid.

PS. Alla halsar speciellt till Emma Ivarsson.
Tack for att du laser min blogg & foljer varat aventyr i Afrika.

Har forsokt lagga ut blider, men det funkar tyvarr inte.
Ni far ett helt bild inlagg den 5 December da vi ar pa svenska mark igen.

Ar det okej att langt...

3 Läs mer >>
Jag vet inte..
Vad ar klockan?
Fan va varmt det ar!

tre meningar som ofta forekommer.

Jag vet inte..
: For att vi oftast inte vet sa mycket. Vi fragare varandra fragor som vi vet att vi inte kan svara pa. Ex. vart ar vi? Varfor gor dom sa? Vad ar det for nagot? m.m. Jag kanner mig ofta som ett levande fragetecken.

Vad ar klockan? : I Ghana har klockan ingen dirket betydelse. Har dom sagt att man ska traffas klockan nio, kan dom dyka upp vid tolv tiden. Man far inte ha brottom eller vara stressad i detta landet. Och efetrsom jag alltid brukar bara klocka pa armen och inte har det nu, kanns det annu konstigare. Det ar inte som i sverige da man oftast kommer fem minuter fore utsatt tid. Detta galler aven skolan. Skolan ska borja klockan atta, men dom kommer oftast inte igang forens halv nio-kvart i nio.

Fan va varmt det ar! : Det ar fruktansvart varmt har. Speciellt nar vi ska sova. Vi ligger alla tre i en stor dubbelsang, under tva myggnat. Vi har en flakt pa golvet som pendlar fram och tillbaks, den ar varan raddning! I Lordags skulle vi skara upp lite apelsiner och ananaser till utflyckten. Svetten bara rann pa oss. Och det gor den hela tiden, minsta lilla anstraning ar man dy blot. Underbart!

Igar tvattade vi alla barnens underklader forhand. Ett riktigt slit gora! Vi hade en balja som vi tre delade pa medans en annan tjej som jobbar dar hade resten av alla klader. Jag kan tycka att vi har mycket tvatt hemma i varan tvattstuga, men det ar ju ingenting. Och vi har ju tvattmaskin, men dom tvattar verkligen allt forhand. Sa idag har vi sar pa vara knogar. Vara hander ar inte vana att skrubba sa mycket.

Efter gardagens middag, nar vi vilade lite pa rummet. Ropade vara amerikanska vanner. -Kom ut och lek i regnet! Nar vi kom ut stod dom och duschade i en strale fran en stupranna. Sa vi tog ocksa tillfallet i akt och duschade vara ackliga ksoppar. Detta var en riktigt rolig upplevelse. Att man kan bli sa glad av regn, och da verkligen oste det ner! Undra nar vi far duscha nasta gang?

Vissa sager att regnperioden ar over medans andra sager att den inte ar det. Sa vi vet inte sa noga. Det brukar regna en liten skvatt varje dag, men det ar bara skont. Enligt internet ska det vara hogsommar nu. Men dom sager att December ar varmast.

Idag har Vi vart med i skolan pa formiddagen. Linnea var med pa tva lektioner medans jag och Amanda hjalpte till med maten, vek tvatt och stadade inne pa barnhemmet. Nar vi kommer tillbaks sen ska vi diska och sedan leka med barnen. Skolan slutar klockan tre. Och sen ar det ju inte lang tid kvar innan laggdags for varan del. Klockan sex ligger vi i sangen, oftast valdigt trotta efter dagens arbete.

Imorn ska vi pa "Obruni traff". Obruni betyder, bortom horisonten. Och det menas att man ar vit. Sa nar man gar pa gatan ropar folk efter en och vill ta pa vara armar. Man kanner sig nastan som en kandis, alla vinkar och ar glada, speciellt barnen.

OBRUNI

0 Läs mer >>
Landet dar killarna har kroppar som grekiska gudar,
och tjejerna dansar battre an Beyonce!


Eftersom vi ar ledig pa helgerna har vi idag tillbingat dagen pa stranden. Helt sjukt fint, det var som att komma till en helt annan varld. Tuskost vatten, kilometerlang sandstrand och superhoga vagor.

Igar akte hela barnhemmet till en pool som lag en bit bort. Resan dit var helt sjuk. 30pers i en 9manna buss. Folket kor verkligen som galningar har nere. Tutar pa allt och korom i de varsta kurvorna. Sa ibland sitter man bara och blundar och hoppas pa det basta.

Vi har har aven vridit pa dygnet kan man saga. Eftersom det ar backsvart har kl 7. Ligger vi oftast i sangen redan klockan sex, eftersom myggen ar stora som elefanter och attackerar sa fort man ar utanfor myggnatet. Klockan ringer glatt klockan sex da vi gar upp och ater frukost. Till frukost far vi, HAVREGRYNGSGROT! lycka! fast valdigt sot sadan. Till det brukar vi fa toast och frukt. Ananasen har ar helt sjukt god! Lunchen serveras ca 12 och kvallsmat mellan 16-17.30. Ibland far vi bara kottfarsas och ibland bara pasta. Men det smakar oftast valdigt bra.

Pengarna har valdigt olika varde. Men kan kopa en magnum glass for 25kr, men en taxiresa pa ca 40min kostar bara 4kr. Landets valuta heter Cedi, 1 Cedi = 5kr . Sa idag kopte vi varsin cola for 3 cedi. 15kr for tre flaskor. Helt okej.

Just nu skiljer det tva timmar fran sverige, men nar ni vrider om till vintertid sa skiljer det bara en. Hoppas alla haft en trevlig helg. Maste saga att jag samlar vuxen poang, ligga i sangen med en god bok kl 7 en lordagkvall hor inte till vanligheterna!

oj, nu borjar det morkna, dags att ta en taxi hem och krypa i sang.

1/8 GHANA

8 Läs mer >>
En serios uppdatering om vad som hander.

Det ar sa svart att beskriva i ord vad vi upplever har. Allting ar sa annorlunda emot Sverige. Manniskorna, maten, gatorna, boendet, renligheten m.m. listan skulle aldrig ta slut. Men jag trivs! Alla man moter pa gatan sager hej och valkommen till Ghana. Det skulle ju aldrig handa i sverige.

Forsta fyra dagarna bodde vi pa ett hotell inne i accra tillsammans med de andra 12 volontarerna. (samanlagt 15 volontarer i "varan grupp"). Pa dagarna larde vi oss hur vi skulle bemota folket, hur vi skulle pruta pa marknaden, vad som forvantas av oss att gora pa barnhemmet. Vi fick aven en letion i matlagning, da vi lagade tre Ghanska ratter. Maten ar ganska speciell. Men de ar valdigt noga med att vi ater, sa vi kommer nog inte komma hem magra! Vi har aven lart oss spela pa trummor och dansa afrikanskdans. Och mycket annat!

Igar flyttade vi in i vara familjer. Det var ju meningen att jag skulle bo ensam i en familj och amanda och linnea i en annan. Men jag brot ihop, kande mig sa ensam. Sa nu bor vi alla tre tillsammans och sover i en stor dubbel sang. Vi har aven fatt den sanghimmel man som barn alltid dromt om! (myggnat) haha! Rena lyxen!

Idag gick vi upp klockan sex, at frukost och gick sedan over till barnhemmet. Som nastan ligger vagg ivagg med vart hus. Vi har inget rinnande vatten, men vi har toalet. Lite invecklat nar man ska spola, men man vanjer sig. Duscha vet jag inte nar vi ska gora egentligen. Igar kvall var vi och hamtade vatten i en brun, och bar sedan spannerna pa huvudet. Det var en rolig upplevelse. Manga skratt! Tillbaka till varan dag. Pa barnhemmet bor det 22 barn i olika aldrar. Det ar sa underbart att vara dar, for alla bara kommer fram till en och vill kramas, sitta i knat eller bara halla handen. Annars ar det lite svart att veta vad man ska gora. Dom sager inte vad vi ska gora sa man far typ hitta pa egna uppgifter och fraga dom hela tiden. Men dom vill inte ha sa mycket hjalp. Det ar konstigt, dom tror nog inte att vi krarar av att tvatt och laga mat. Eller sa tycker dom bara att det ar for slitsamty for oss. Sa vi leker mest med barnen. Man kommer nog in i rutinerna efetr ett tag. Vi har ju bara vart har i tva dagar.

Det bor tva stycken volontarer till fran usa hos oss. Dom ska snart aka hem efetr att ha vart har i tre mandader redan. Dom ar valdigt snalla och lar oss mycket om vad vi ska gora m.m. Det var dom som tog oss med till Agona Swedru, den staden vi ar i nu. (Vi bor en bit utanfor i en liten by) Sa vi hade verkligen tur som traffade dom.

Jag hoppas ni far en liten uppfattning om hur vi har det. Det ar valdigt svart att skriva ner allt efter som det hander saaa mycket hela tiden. Om ni undrar hur det ser ut, kan ni bara tanka er hur byarna ser ut i ex. Faddergalan och liknande.

VARMA HALSNINGAR IFAN GHANA.

AKWAABA

2 Läs mer >>

Mycke intryck och mycket nya manniskor.
Ghana ar underbart! Pa torsdag flyttar jag in i min familj.
Hoppas ni har det bra hemma i host rusket,
sjalv tycker jag det ar underbart at ligga pa stranden i oktober.

Hej alla kara lasare!

2 Läs mer >>

Imorn lämnar jag sverige & tryggheten.
Inte för att jag ska vara iväg så länge,
men längre än jag någonsin vart hemifrån.

I åtta veckor ska jag arbeta som volontär
på ett barnhem i Ghana. Mina två underbara
vänner, Linnea & Amanda ska göra mig sällskap.

Ryktet säger att det ska bli en riktigt räva vinter,
så det kan ju hända att flygen blir inställda &
jag inte kommer hem till sverige igen. Eller att jag kanske
blir kär och stannar kvar där för evigt. Planet störtar
eller jag får någon hemsk sjukdom och kolar vippen.
Det är ju inte speciellt troligt! Men iallafall..

Det jag vill säga med detta meddelande är;
Veronica, du får hela mina garderob.
För att jag vet att du så gärna vill ha den.

Resten av alla mina dyrbara ägodelar får Familjen
& mina nära och kära bråka om.

Under min Afrika vistelse kan det hända att
jag då & då uppdaterar min blogg eller facebook.
Kanske jag bidrar med någon fin bild,
eller kanske bara berättar att jag mår bra el. dåligt.

Håll utkik!
Jag saknar er redan.

PS. Stumpis, dränk nu inte dina sorger i litervis med vin.
Jag kommer ju tillbaks, och då vill jag också smaka lite.
Jag lär ju vara rätt törstig!

DU KAN VÄL SAKNA MIG ...

0 Läs mer >>

Igår var det onsdags mys med Mariana & Marielle.
Idag var det torsdags mys med Malin & Sofia.
Väldigt mycket mysande denna veckan, men ett måste!
Imorn ska "midsommar gänget" besöka Oliven.

Dagarna springer iväg. Snart är det söndag.

VART TOG ELDEN VÄGEN?

0 Läs mer >>

Om man inte ens kan packa för en natt,
hur ska man då kunna packa för åtta veckor?

MIN SOFFA ÄR SMAL, ME...

0 Läs mer >>

Äntligen är det måndag!
På morgonen har jag vart och klippt mig,
nu ska jag snart ta cykeln till jobbet.
Ikväll ska jag spinna tills jag spyr!

Veckan ser ut att bli bra.
Jag längtar mest till onsdag.

DEN SORTENS FLICKA JA...

0 Läs mer >>

Idag har jag:
- Gått tipspromenad med "pensionärerna".
- Luktat & gosat med Wilmer.
- Kikat på när Veronica agera modell.
- Spinnat loss på Friskis.

Om en liten stund ska jag baka scones
till min underbara familj.

VARFÖR MÅSTE VI DÖDA ...